perjantai 25. toukokuuta 2012

Woman needs shoes

Katoin äsken nauhotettuna ihan mielettömän dokumentin kengistä. Se tuli eilen Yle Teemalta missa tämän viikon ajan on pyöriny kaikenlaisia muotiin liittyviä ohjelmia. Tänäänkin illalla kello 19.00 alkaa Muotiviikko: Suomimuodin uusi aalto ja myöhemmin tulee suorana lähetyksenä Helsingin Suvilahdesta Muotiviikko: Näytös 2012. Se dokumentti teki muhun kuitenkin niin suuren ja lähtemättömän vaikutuksen, että päätin tän päivän postauksen aiheeksi valita nämä naisten rakastamat ja himoamat kengät. Dokumentissa oli niin paljon asiaa, että piti alkaa tehdä muistiinpanoja siinä ohjelmaa katsoessa jotta muistaisin mistä asioista haluan kirjoittaa.
     Toisen maailmansodan aikaan naiset käyttivät pitkiä hameita ja niiden alla pitkiä saappaita. Nilkat ja sääret pysyivät visusti piilossa. Kun sota loppui ja naiset saivat miestentavoin äänioikeuden, helmat alkoivat lyhentyä ja korkokengistä tuli tärkeä asuste naisten pukeutumisessa. Korot olivat aluksi paksuja, mutta vähitellen alkoivat ylestyä ohuemmat stilettikorot. 1900- luvun alusta korkokengät ovat olleet populaarikulttuurin vakiovaruste, jotka symboloivat naisellisuutta ja itsenäisyyttä.

 Nyt näiden vuosien jälkeen korkokenkiä on saatavilla tuhansia ehkä jopa miljoonia erilaisia. Värit, koron korkeus ja muoto, tyylit, varret, koristeet, kaikki ovat erilaisia. Sitten on vielä kuuluisien suunnittelijoiden kengät ja ne marketista saatavat liukuhihnakengät.


Näissä näyttävissä ja toinen toistaan kauniimmissa kengissä on kuitenkin myös haittapuolensa. Ensimmäinen kompastuskivi mikä naisilla tulee vastaan kun he alkavat käyttää korkokenkiä on niillä kävelemään opetteleminen. On parempi kävellä hyvin matalilla koroilla kuin taapertaa ankan tavoin korkeilla. Vähitellen kun kävely alkaa sujua on helpompi ja varmasti myös mukavampi siirtyä korkeampiin korkoihin. Toinen juttu on kenkien hinta. Marketista perus kengät saa ostettua parillakympillä ja varmasti laadukkaisiin merkkikenkiin uppoaa helposti parisataa. Koska dokumentti oli amerikkalainen, sitä varten oli kerätty tietysti tiedot kuinka paljon amerikkalainen nainen käyttää kenkiinsä.
Vuodessa yksi amerikkalainen nainen ostaa keskimäärin 7-8 paria kenkiä, mikä on eniten maailmassa. Toisella sijalla ja aivan kannoilla ovat ranskalaiset. Vogue.comin ranskalaisista lukijoista 80% on pakkomielle kenkiin. Heidän kenkäkokoelmansa keskimääräinen hinta on 9000 dollaria. Samalla rahalla saisi pienen auton, 400 huulipunaa, 3000 espressoa tai 250 vuoden lehtitilauksen. Yhdysvalloissa kenkiä myydään vuodessa noin 20 miljoonaa paria. Kenkämarkkinoiden arvo on 40 miljardia, joista 60% on naisten kenkien myynnistä. Miesten ja lasten kengät eivät ole yhteensäkkään 50% eli puolia tuloista. Vähän hankalaa hahmotettavaa, isoja prosentteja ja valtavia summia rahaa mutta halusin jakaa nää tiedot täällä kun kuulosti niin uskomattomilta. :D


Naiset siis käyttävät paljon rahaa ja aikaa sen täydellisen parin löytämiseen. Monilla ihmisillä kenkiä on kertynyt kaappiin jo satoja ja niillä täyttää kokonaisia kaappeja. Pitää olla kengät arkeen, juhlaan, shoppailuun, sade- ja hellepäivään, jokaiseen vuodenaikaan, töihin, edustustilaisuuteen ja huhuhh vaikka minne. Päivän kengät valikoituu tottakai muun asun mutta myös oman mielialan mukaan.


Ohjelmasta jäi mieleen erityisesti erään miehen kommentti. Mies saattoi olla jopa yksi kenkäsuunnittelijoista joita haastateltiin pitkin ohjelmaa, valitettavasti nimeä en saanut muistiin. Hän sanoi että "12 senttimetrin korot ovat maksimi mitä voi käyttää. Silloin nainen seisoo varpaiden kärjellä. Kehosta häviää tasapaino ja paino siirtyy jyrkästi eteenpäin. Selkä joutuu tekemään kovasti töitä, jotta nainen pysyy pystyssä".
Korkokengät aiheuttavatkin usein kovassa käytössä ollessaan selkä- ja polvivaivoja. Kun naiset ikääntyvät ja käyttävät korkeita korkoja pitkiä aikoja kerrallaan, päkiän alla oleva tyynymäinen suojakerros ohenee. Nykypäivän ratkaisu ongelmaan on täyteaine mitä ruiskutetaan päkiään. Ongelma ratkaistaan ilman leikkauksia. Tämän postauksen asioista saitte toivottavasti hieman ajattelemisen aihetta tähän perjantaihin. Kertomalla ongelmista mitä korkokengät voivat aiheuttaa en halua pelotella tai antaa käsitystä että korot olisivat huono juttu. Itse tykkään tosi paljon kengistä ja käytän korkkareita vaikka ei tarvitsisi koska olen ilmankin 180 cm pitkä. Käyttäkää kuitenkin joskus matalia kenkiä ja antakaa jalkojen levätä. Asun voi viimeistellä myös söpöillä balleriinoilla! :D
Ps.Kaikki kenkäkuvat ovat weheartit.com:sta.


-Hanna-

2 kommenttia: